PETRONAS PLANTING TOMORROW

Mukim Dandun & Mukim Simpangan

Menyedari keperluan untuk kualiti hidup yang lebih baik bagi masyarakat miskin di Pitas dan Kota Marudu, Yayasan Sejahtera bekerjasama dengan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) menyediakan keperluan asas dan khidmat masyarakat, serta program peningkatan mata pencarian dan kemasyarakatan melalui Projek PETRONAS Menanam Esok.

Memanfaatkan tujuh kampung di Mukim Dandun, Pitas dan tiga kampung di Mukim Simpangan, Kota Marudu, projek ini dimulakan dengan penyelesaian masalah sumber air ke desa-desa, melengkapi desa-desa dengan sistem penyaluran air, penyimpanan dan penyaringan untuk bekalan air bersih bagi penduduk kampung yang lebih dekat dengan kediaman mereka. Sebelum menjayakan projek ini, penduduk kampung perlu berjalan kaki sekitar satu jam ke sungai terdekat untuk mengambil air untuk penggunaan harian.

Kanak-kanak yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Pinapak, Pitas juga menikmati manfaat dari program ini melalui latihan pemulihan sekolah, memberikan mereka tempat belajar yang lebih kondusif. Pusat komuniti yang wujud di Kampung Patiu, Kota Marudu juga dibaikpulih bagi menyediakan ruang yang sesuai kepada masyarakat untuk menjalankan aktiviti berkumpulan mereka seperti perhimpunan kampung dan latihan kemahiran.

Program mata pencarian dijangka dimulakan pada tahun 2017 untuk membantu penduduk kampung meningkatkan pendapatan mereka melalui aktiviti pertanian.

Planting Tomorrow Mukim Dandun, Pitas

Water solution, School rehabilitation & Livelihood

Planting Tomorrow Mukim Simpangan, Kota Marudu

Water solution, Community centre rehabilitation & Livelihood

Kongsikan kisah kejayaan kami